Wat gaat er in de toekomst veranderen qua regels voor drones?

Drones krijgen alleen toegang tot een gedeelte van het luchtruim. Je mag alleen op veilige afstand vliegen van gebouwen en mensen. Ook moet er afstand gehouden worden met andere luchtvaartuigen. Dit is nodig omdat er nog steeds risico’s zijn op controleverlies en neerstorten.

Wat gaat er in de toekomst veranderen voor het luchtruim?

Misschien wordt de techniek zo goed in de toekomst dat de kans op neerstorten van drones erg klein wordt. Dan zullen drones op meerdere plekken die nu nog risicovol zijn ingezet mogen worden. Denk aan industriegebieden, boven mensen of aangesloten bebouwing.

Op termijn wil de Nederlandse overheid het ook mogelijk maken om te vliegen buiten zichtbereik. Dit zal pas kunnen wanneer er betrouwbare apparatuur beschikbaar is. De drone moet dan kunnen navigeren en de afstand tot andere luchtvaartuigen kunnen bepalen.

Wat zijn de huidige regels voor zichtbereik van drones?

De huidige regels voor zichtbereik staan in de ‘Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen‘.

Wat is de Europese regelgeving voor drones?

De Europese Unie wil dat er regels en wetten komen die voor ieder land hetzelfde zijn. Alle lidstaten van de Europese Unie zullen dan dezelfde regels voor drones krijgen.

Nederland zal ook meehelpen aan deze regels. De EU bepaalt nu al de regels voor drones boven de 150 kilo. Voor de bepaling voor andere drones wordt door de Nederlandse overheid rekening gehouden met de plannen van de Europese Unie.

Over Pedja

Drone fanatic met een grote passie voor alles wat met drones te maken heeft. Blogt graag over zijn drone-ervaringen en wil anderen enthousiast maken om met drones te vliegen.

Reageer op dit artikel